Els 10 bolets comestibles que has de conèixer
Estem segurs que has sentit parlar d’ells; no obstant això, saps identificar quins són els bolets comestibles més coneguts? T’ho expliquem a continuació:
- Rovelló: un dels bolets comestibles més famosos sens dubte! De color ataronjat i una mica rosat, té una olor suau i una superfície llisa.
- ‘Rovelló’ pinetell: el germà bessó del rovelló, però més saborós. La seva principal diferència és el color. El pinetell presenta taques verdes a la part superior i és un dels bolets comestibles més apreciats.
- Camagroc: com bé indica el seu nom, es caracteritza per tenir el peu de color groc. És un bolet extremadament fi i elàstic, de color marró i groc.
- Cama-sec: bolet petit, de carn elàstica blanca i olor suau i agradable. A la part inferior del barret trobem unes làmines àmplies i gruixudes.
- Cep: un dels bolets comestibles més ben considerats a tot Europa i més famosos a la cuina. Conegut pel seu gruixut peu de color blanc i el seu ample barret de color grisenc.
- Fredolic: és un bolet molt fràgil, perquè es trenca amb facilitat. De mida petita té el peu blanc i el barret, sovint irregular, de color gris. De tacte suau.
- Llenega negra: bolet compacte, de grandària gran que reconeixeràs per la seva textura bavosa, especialment, al barret. Brillant, amb el peu blanc i el barret marró viscós.
- Ou de Reig: bolet que pot arribar a mesurar fins a 15 cm. Es diu ou perquè quan neix té forma d’ou. De color ataronjat-vermellós, té una carn tendra i olor suau.
- Rossinyol: Sabies que el rossinyol és un dels bolets comestibles que mai es corca? El reconeixeràs pel seu color groc fosc i presenta una olor agradable una mica afruitada.
- Trompeta de la mort: Encara que el seu nom no convida a menjar-la, és una delícia. És un bolet que pel seu color negre grisenc i el seu aspecte diferent, sovint, es rebutja. No obstant això és molt apreciat a la cuina. En forma de con, la seva carn és fina i fibrosa i el seu sabor recorda una mica a la tòfona.
Ara que ja coneixes els 10 bolets comestibles més importants, t’explicarem quin és l’ús culinari de cadascuna d’ells.
Quina és la millor manera de cuinar cada bolet?
Com t’hem avançat, cada bolet comestible té un ús culinari específic: alguns són millors per menjar crus, uns altres en guisats o saltats. T’ho expliquem:
- Ideals per a guisats: el cama-sec, el fredolic i el rossinyol. Perfectes per a tota mena de guisats.
- Perfectes crus: No sempre has de cuinar els bolets per gaudir del seu sabor! El cep i l’ou de reig són ideals per menjar crus, tipus carpaccio i ben amanits amb oli i un punt de sal. El rossinyol, encara que no és tan freqüent, també es pot menjar cru.
- A la brasa o fregit: els millors són el rovelló o el pinetell, amanits amb una mica d’all i julivert. El cep també és una altra bona opció.
- En una deliciosa truita: Estem segurs que t’encantarà aquesta opció! Afegeix uns camagrocs, cama-secs o trompetes de la mort, prèviament cuinats, a la teva truita.
- En una sopa calentona: el fredolic és el rei de les sopes. T’atreveixes a preparar-la?
Ara que ja saps quins són els bolets comestibles més coneguts i com pots cuinar-los, no ho dubtis: deleix-te amb aquesta meravella culinària i prepara receptes de temporada delicioses i nutritives.